Työni

Vuosina 2018-2019 työskentelin Tanssiteatteri Rimpparemmin osa-aikaisena dramaturgina, jolloin kantaesityksensä saivat ”Looking for Reidar” sekä ”Kertomus seitsemästä hirtetystä”.

Kirjoittamiani näytelmiä ”Juustohöylä” ja ”Soittokielto” on esitetty Rovaniemen teatterissa vuosina 2008-2009, jälkimmäinen teksti sai uusinta ensi-iltansa Savonlinnan Teatterissa syksyllä 2015. Lisäksi olen kirjoittanut tekstejä mm. Monitaideyhdistys Pisteelle (Teatterimonologi Parantaja) Teatteri Liikutukselle ja Lapin ylioppilasteatterille. Toimin pääkäsikirjoittajana Pekka Hyysalosta kertovassa New Run -dokumenttielokuvassa ja ”Pelkkää lihaa” –tv-sarjassa. Dramaturgina olen toiminut useissa  teatteri-, tanssi-, sirkus- ja nukketeatteriesityksissä sekä elokuvaprojekteissa ja videoinstallaatioissa. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna ensi-iltansa sai ”Täällä Pohjantähden alla”, jonka dramatisoin yhdessä Iiristiina Varilon kanssa Joensuun kaupunginteatteriin. Lisäksi olen käsikirjoittanut lyhytelokuvia, tv-pilotteja ja toistakymmentä ravintolateatteriesitystä.

Opetustyön kursseilla ja oppilaitoksissa aloitin Liken julkaistua yhdessä Anders Vacklinin ja Are Nikkisen kanssa kirjoittamani kirjan ”Elokuvan runousoppia” vuonna 2007. ”Käsikirjoittamisen taito” –kirja ilmestyi syksyllä 2015, yhteistyössä Vacklinin ja Liken kanssa.

Parhaillaan kirjoitan kahta dramatisointia Suomen Kulttuurirahaston myöntämällä työskentelyapurahalla. Ensimmäinen näytelmä pohjautuu Katja Ketun romaaniin ”Hitsaaja”, joka kertoo Estonian uppoamisen jälkeisestä syksystä 1994 toisiinsa kietoutuneiden ihmiskohtaloiden kautta. Näytelmä on suunnattu aikuisille ja siihen on kirjoitettu roolit kolmelle näyttelijälle ja sirkuskuorolle. Teos rakentuu draaman ja nykysirkuksen liitoksen kautta, vaatimuksena korkea, keskisuuri näyttämö.

Toinen näytelmä on ensisijaisesti nuorille suunnattu ”Pakkopaita”, joka pohjautuu Jack Londonin romaaniin ”The Jacket (The Star Rover)”. Kyseessä on kuolemanrangaistusta käsittelevän trilogian toinen osa. Näytelmä kirjoitetaan kiertueelle soveltuvaksi, se vaatii kaksi ”vahvaa” näyttelijää sekä useampia sivurooleja. Näillä näkymin esitys tarvitsee kehittynyttä video- ja äänitekniikkaa.

Molempien näytelmien lukuversiot ovat valmistumassa kevätkauden aikana. Vahvana toivomuksena on järjestää teksteistä lukudraamat alkusyksystä -21. Kerron mieluusti lisää projekteista, ota yhteyttä sähköpostilla!

Linkkejä haastatteluihin ja arvosteluihin: Voima 3.4. 2019, Uusi Rovaniemi 18.3. 2019

Sivu päivitetty: 25.1. 2021

Advertisement